Gravad lax till jul

Hej på er!

Jag fick ett önskemål om recept på gravad lax, så här kommer ett grundrecept och ett antal olika smaksättningar!

Gravad lax:
1½ kg färsk lax med skinnet kvar
1 dl salt                                                                                                                
2 dl socker
2 msk krossade vitpepparkorn

Laxen måste frysas i minst 2 dygn innan gravning för att få bort eventuella sporbildare och bakterier.
Blanda samman salt, socker, vitpeppar samt ditt eget val av smaksättning (för den klassiska varianten: hackad dill) och klappa in blandningen jämt runt hela fisken. Vid omvända proportioner mellan salt och socker (alltså, 2 dl salt och 1 dl socker istället) blir det rimmad lax istället för gravad, också gott men mindre sött och mer salt!

Smaksättningsförslag: 
¤1 dl grovhackad dill

¤1 msk krossade rosépepparkorn och ½ dl hackad persilja

¤2 påsar saffran

¤Rivet skal och saften från 1 citron samt ½ dl hackad timjan

¤2 msk chilipulver och 2-4 krm cayennepeppar

¤1-2 msk Colmans senapspulver alt. 2-4 msk dijonsenap

¤2 msk valfria julkryddor, till exempel kryddpeppar, kanel eller glöggkryddor

¤1 msk rostad, finhackad vitlök (eller Santa Marias rostade vitlök på kvarn) och 2 msk mortlad rosmarin

¤2 msk finriven ingefära

¤Rivet skal och saft från 2-3 limefrukter. 


Hoppas ni hittar något som passar! Kram Diana