Gravad lax till jul
Hej på er!
Jag fick ett önskemål om recept på gravad lax, så här kommer ett grundrecept och ett antal olika smaksättningar!
Gravad lax:
1½ kg färsk lax med skinnet kvar
1 dl salt
2 dl socker
2 msk krossade vitpepparkorn
Laxen måste frysas i minst 2 dygn innan gravning för att få bort eventuella sporbildare och bakterier.
Blanda samman salt, socker, vitpeppar samt ditt eget val av smaksättning (för den klassiska varianten: hackad dill) och klappa in blandningen jämt runt hela fisken. Vid omvända proportioner mellan salt och socker (alltså, 2 dl salt och 1 dl socker istället) blir det rimmad lax istället för gravad, också gott men mindre sött och mer salt!
Smaksättningsförslag:
¤1 dl grovhackad dill
¤1 msk krossade rosépepparkorn och ½ dl hackad persilja
¤2 påsar saffran
¤Rivet skal och saften från 1 citron samt ½ dl hackad timjan
¤2 msk chilipulver och 2-4 krm cayennepeppar
¤1-2 msk Colmans senapspulver alt. 2-4 msk dijonsenap
¤2 msk valfria julkryddor, till exempel kryddpeppar, kanel eller glöggkryddor
¤1 msk rostad, finhackad vitlök (eller Santa Marias rostade vitlök på kvarn) och 2 msk mortlad rosmarin
¤2 msk finriven ingefära
¤Rivet skal och saft från 2-3 limefrukter.
Hoppas ni hittar något som passar! Kram Diana
Det låter gott, alltihopa!