Lovely Lasagne!

Hej på er! Jag är fortfarande arbetslös och bedriver mina dagar med att laga mat och baka och fylla min, mina vänners och familjs frysar... Men på tisdag ska jag på arbetsintervju till en tjänst som Restaurangchef. I alla fall, hade lite blandfärs i kylen så jag gjorde min favoritlasagne, i brist på annat att göra..

Här följer mitt bästa lasagnerecept:

  • 700-800 g blandfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 röd lök, hackad
  • 1 spansk chili, fint hackad (utan kärnor)
  • 2 morötter, rivna
  • 3-4 vitlöksklyftor, pressade
  • 5-6 champinjoner, klyftade
  • 1 burk/400 g krossade tomater
  • 2 dl grädde
  • 1-2 tsk worcestershiresås
  • 1 buljongtärning, ta din favorit, jag använder kyckling
  • 2 tsk balsamicovinäger
  • 2-4 dl vatten
  • 2 tsk soja
  • 1 dl chilisås
  • Ett antal pastaplattor till lasagne
  • EVOO till stekning
  • Salt och peppar (SoP)
  • Santa Marias Roasted Garlic & Pepper
  • Ca 200 g riven ost, gärna Västerbottensost
Bryn köttfärsen i EVOO (olivolja), häll sedan i lök, morötter, vitlök, spansk chili, champinjoner och bryn ytterligare några minuter. Häll sedan i all smaksättning: soja, chilisås, krossade tomater, grädde, SoP, worcestershiresås, buljongtärning, balsamico och generöst med drag med pepparkvarnen roasted garlic & pepper. Späd till sist med vatten om det behövs. Låt puttra ihop en stund och varva med pastaplattorna i ugnssäker form. Strö över riven ost och grädda i ugn på 150 grader i ca 30-45 minuter. Lägg över en bit folie om lasagnen blir för mörk.

Ju lägre temperatur på har när du tillagar i ugn, detsto mer vätska stannar kvar i livsmedlet och desto mörare och saftigare blir slutresultatet, så ha låg temperatur i ugnen! Gör du till exempel ett helstekt kött i ugn, ha bara mellan 100-125 grader och istället längre tid, så hinner muskulaturen inte pressa ut så mycket köttsaft och göra köttet torrt. För att få den goda krispiga ytan kan man istället försteka köttbiten i en stekpanna innan man stoppar in den i ugnen! Ett annat bra tips för att få köttet så mört som möjligt är att marinera med syra, till exempel vin eller vinäger, eller om du har ont om tid, helt enkelt hälla i lite vin/vinäger i ugnsformen innan du stoppar in köttet i ugnen.

Lycka till kram Lady Di!
margareta milton

Hej och tack för god snabbmiddag, så gulligt av dig!!! Roligt att läsa din blogg, men fanken, jag blir ju hungrig igen... Varma Hälsningar Margareta!!!!!