Mustig Höstgryta med rödvin i mörkret!

Hej alla mina härliga läsare! Idag har jag och min älskling (Fredrik) varit och hjälpt våra bästa vänner, Annika och Chris, att måla och dona lite i deras nya hus. Efter en stunds renovering blev vi hungriga så jag botaniserade lite i deras kyl och frys och slängde ihop en mysig höstgryta på det som fanns att tillgå (och lite till..). Till grytan serverade jag en potatis och palsternackspuré (potatismos med palsternacka, creme fraiché, lite tryffelolja och muskotnöt) samt några balsamico, rosmarin och brunt socker marinerade rödbetor. Maten blev ytterst uppskattad så därför tänkte jag nu dela med mig av detta enkla recept! Bli nu inte hysteriska av den långa ingredienslistan, det är i princip bara att slänga ihop allt i en gryta och sen sköter ugnen resten och du kan göra vad du vill! Grytan kan med fördel även avnjutas med ris, kokt potatis, cous-cous eller vad du nu föredrar. Detta receptet räcker till 4-6 personer:

  • 800 g grytbitar av nötkött
  • 1 frp bacon i bitar
  • 10 färska champinjoner, klyftade
  • 3 morötter, slantade
  • 1-2 stora lökar, grovt klyftade
  • 5-10 vitlöksklyftor, några pressade och några halverade
  • 1 palsternacka, slantad
  • 2 äpplen, tärnade
  • 1 röd spansk chili
  • ½ liter rödvin
  • 3 dl grädde
  • ½ dl balsamicovinäger
  • 1 msk kinesisk soja
  • 2-3 msk kalvfond
  • 2-3 msk dijonsenap
  • majsena redning
  • 5 lagerblad
  • Santa Maria Roasted Garlic & Pepper, generöst med drag
  • 1 msk worcestershiresås
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • S o P 
  • Smör till stekning
  • vatten, lagom mycket...
Brun köttet och baconet gyllene i smör. Lägg i champinjoner, morötter, palsternacka, lök, vitlök och chili och stek ytterligare ett par minuter. Krydda sedan med S o P, timjan, rosmarin, roasted garlic & pepper, worcestershiresås, lagerblad, dijonsenap, soja, kalvfond och balsamico. Häll även på rödvinet och späd eventuellt med vatten, vätskan ska precis täcka alla ingredienser. Sätt på ett lock på grytan och ställ in i ugnen på 125 grader i cirka 1½ timme (desto längre- desto godare) OBS! Se till att grytan och locket tål ugnen! Efter 1½ timme: ta ut grytan, red av med majsena, häll på grädden och lägg i äppelbitarna och rör runt. Ställ in grytan i ugnen i ytterligare en kvart, ta sedan ut den igen och njut- Gärna med din bästa vän och ett gott rödvin!

Smaklig måltid, nu ska jag krypa ner brevid min kärlek i soffan..
Johanna

Vem har allt det hemma av en slump`?? OMG, jag måste bli bättre på det här med att storhandla...

Heidi

Hej Diana! Vilken härlig blogg du har. Massor med matinspiration:)Det kan gott behövas på den här sidan datorn... Jag ska minsann bli en trogen läsare:)Kram Heidi