Idag åkte min älskling och sambo iväg på kurs i Revinge, nån sorts brandmansutbildning (han jobbar som deltidare) så jag är nu ensam hemma hela veckan, bortsett från våra djur Britta och Oskar (Perserkatt och fransk bulldog). Denna veckan jobbar jag bara fredag, lördag och söndag (på Kajutan, en fiskerestaurang i Hörvik) så idag hade jag INGENTING att göra. Och inte mycket pengar att sätta sprätt på heller tyvärr... Så jag tog min lilla korg och körde och plockade lite äpplen (gratis...) och kokte ihop världens (ja, jag lovar!) godaste äppelmos. Visste inte riktigt hur jag ville smaksätta den så det blev lite allt möjligt, en kombination som visade sig vara helt oemotståndlig! Här följer Lady Di:s bästa äppelmosrecept:
2,5 kg äpplen (gärna Cox Orange, väldigt goda och syrliga, passar bra. Välj gärna ekologiska, närproducerade)
2,5 dl vatten (1 dl per kg äpplen)
2 dl socker
1 dl flytande honung (ta din egen favorithonung, gärna närproducerad)
1 vaniljstång
4 st kanelstänger
2-4 msk Rom, till exempel Captain Morgan Jamaica Rum (mängd efter smak; salongsberusad eller lite småfull?...)
2,5 g Askorbinsyra (1 g per kg äpplen)
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar och lägg i en gryta tillsammans med vattnet. Sjud i cirka 30 minuter. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg i fröna och stången i grytan tillsammans med kanelstängerna. Häll i sockret, honungen och askorbinsyran och rör tills sockret smält. Häll slutligen i rom och rör runt. Häll på steriliserade glasburkar och ställ svalt. Ska du frysa burkarna så fyll dem bara 3/4 delar och låt dem stå svalt i minst 4 timmar innan du stoppar indem i frysen.
Njut av detta goda recept till pannkakor, glass eller vad du nu föredrar! Ett bra tips är att frysa in moset (i platta förpackningar såklart så infrysning och upptining sker så fort som möjligt för minsta möjliga osmos- vilket inte är någon höjdare i samanhanget) och till exempel ta fram när du får gäster, lägga i en form och strö smuldeg över, baka av i ugn och njuta tillsammans med grädde eller vanlijsås. Snabbt, enkelt och underbart gott!!!
Tack för den fantastiska mosen! :)