Tips till utlandsresan!

Att bli magsjuk när man är på semester är ingen höjdare, därför tänkte jag här dela med mig av lite bra-att-veta till nästa utlandsresa! Här i Sverige har vi strikta regler och förordningar som omfattar allt från restauranger till livsmedelsanläggningar och affärer, därför håller råvaror och mat i allmänhet väldigt hög kvalitet i Sverige. Vi har även hög standard på hygien och renhållning och allt som har med mat och råvaror att göra är hårt kontrollerade av olika myndigheter. Så här ser det INTE ut i alla andra länder! Även om lokalbefolkningen på det stället du åker till inte blir sjuka av maten så innebär inte det att du inte kan bli sjuk av samma mat. Olika människor har olika uppsättning bakterier i mag/tarmkanalen och därmed olika förutsättningar för vad de kan äta. Detta kan bero på till exempel: vad de är vana vid att äta, hur mycket/vilken typ av bakterier de brukar få i sig samt genetik. Några av de vanligaste bakterierna man kan få i sig via mat och dryck som ger matförgiftning är:
  • Salmonella
  • Campylobacter
  • Staffylococcus Aeurus
  • Clostridium Botulinum
  • Clostridium Perfringens      m.m
Samtliga bakterier dör vid tillräcklig upphettning! Alltså, det viktigaste att tänka på när du är utomlands är att se till att all mat du äter är tillräckligt upphettad. Detta är kanske inte alltid helt lätt att kontrollera, men till exempel sallad bör du alltså inte äta i utlandet då den är rå och kan ha bevattnats med kontaminerat vatten. Ät heller inget som serveras ljummigt, upphettningen/varmhållningen har förmodligen då inte varit tillräcklig (varmhållning: minst 70 grader C).

Ett annat bra tips är att först av allt vid middagsbordet äta en skiva bröd. Kroppen fungerar som så att den nedre magmunnen känner inte av att du börjat äta och stänger därmed inte igen förrens lite mat redan passerat in i tolfingertarmen. Denna mat som du alltså först stoppar i dig passerar magsäcken utan att behandlas med magsyra (som avdödar mängder med bakterier) och går direkt ut i tarmarna och tas upp av kroppen. Var det förhöjd halt av patogena bakterier (sjukdomsalstrande) i denna mat tas den då upp av kroppen och du blir magsjuk, hade maten fått stanna kvar i magsäcken och bearbetas med magsyra/saltsyra så är det mycket möjligt att syran tagit kål på bakterierna och du hade istället inte blivit sjuk. Därför är det bra att äta en bit bröd först av allt då bröd sällan innehåller patogener som kan orsaka matförgiftning (nästan alla bröd har varit upphettade och eventuella bakterier har då dött).

Andra bra tips är: TVÄTTA HÄNDERNA!!!  Ät inget som luktar illa.  Använd ditt sunda förnuft. 

Ha det gott, Diana