Kefir - Probiotika som boostar immunförsvaret!
Januari och sjukdomstider igen. Mina bästa tips för att hålla sig frisk när bacillerna härjar är:
1. Ät antiinflammatoriskt - inget socker eller mjölmat som triggar inflammation i kroppen, inte heller inflammationsdrivande vegetabiliska oljor, såsom solrosolja eller majsolja. Läs gärna mer om detta här, Doktor Sanna Ehdin förklarar:
2. Ät tillskott av Omega 3 (om du inte äter fet fisk minst 3-4 ggr i veckan och ägg dagligen) och D-vitamin om du bor här i norden, där solen lyser med sin frånvaro stora delar av året.
3. Ät så mycket oprocessad mat som möjligt, en bra tumregel kan vara att inte äta nåt som har en innehållsförteckning med mer än 5 ingredienser. Ät rena råvaror och laga mat från grunden!
4. Boosta med probiotika (goda tarmbakterier) och Prebiotika (mat åt de goda tarmbakterierna, så att de överlever, tex 1 msk potatismjöl utrörd i kallt vatten - dagligen). Här är hemgjord Kefir fantastiskt! Anledningen till att man ska ha hemgjord kefir och inte den kefiren man kan köpa i sin matvarubutik är att den innehåller vanligen 3 olika bakteriestammar, medan den man gör själv innehåller mellan 50-60 olika stammar och ju fler olika stammar/bakterier, desto bättre för immunförsvaret!
För att göra hemgjord kefir behövs kefirgryn, som du kan köpa torkade på nätet och aktiverar själv, eller finns det en mängd delningssidor på sociala medier som delar med sig gratis eller mot en liten fraktkostnad. (Jag har gryn och delar gärna med mig). Grynen är egentilgen små kluster av bakterier och hanteras lite som en surdeg. Man tar ett par matskedar med gryn, häller på mjölk eller grädde (konsistensen blir tjockare med grädde så man får testa sig fram) jag brukar ta hälften grädde/mjölk, då blir konsistensen som filmjölk ungefär, tar man bara grädde blir konsistensen som creme fraiche. Det ska sedan stå i rumstemperatur i 24-48 timmar, minst 24 för att bakterierna ska hinna fermentera mjölken (bakterierna äter då av laktoset), efter 48 timmar brukar vanligen laktoset vara slut och därför ska man helst inte låta det stå längre än så. När man då har fermenterat kefiren tillräckligt, så häller man grynen och mjölken i en sil för att fånga upp grynen, skakar av dem ordentligt och lägger grynen i en ny burk och häller på ny mjölk/grädde. Kefiren är klar! Så kan man sedan hålla på länge.. Mina gryn är nog en 3 år nu ialla fall, grynen växer till sig allt eftersom, varför man kan dela med sig till andra efter ett tag!
Här är mina gryn:



